Kohteleeko poliisi kaikkia samoin?

Olin itsenäisyyspäivänä tarkkailijana seuraamassa rasistista Itsenäinen Suomi 2015 –tapahtumaa ja sen jälkeen järjestettyä 612-soihtukulkuetta. Lisää materiaalia löytyy journalisti Max Blumenthalin twiiteistä. Kokonaisuus lienee hurjin, mitä Euroopassa olen nähnyt (en ole tosin käynyt Unkarissa). Blumenthalille tuli mieleen Leni Riefenstahlin vuonna 1935 ohjaama natsipropagandaelokuva Tahdon riemuvoitto, jossa on paljon soihtuja. Ehkä hirvittävintä oli, että tällä marssilla oli mukana pieniä lapsiakin.

Marssille osallistui lukuisia nahkapäisiä uusnatseja pilottitakeissaan, eikä muilla ilmeisesti ollut ongelmaa marssia yhdessä heidän kanssaan. Viime vuoden vastaavassa kulkueessa toimivat järjestyksenvalvojina (myös Kansallisena vastarintana tunnetun) Suomen vastarintaliikkeen jäsenet. Vastarintaliike on avoimen kansallissosialistinen järjestö, josta oli alkuvuodesta kattava juttu Hesarissa. Se esittää tavoitteikseen nykyisen valtiovallan tuhoamisen ja kansallissosialistisen valtion perustamisen pohjoismaiden alueelle. Järjestö on myös myynyt natsikirjallisuutta, mm. Hitlerin kirjaa Taisteluni. Oman arvioni mukaan uusnatsit olivat näkyvästi edustettuina myös tämän vuoden marssilla.

Kulkuetta edelsi Itsenäinen Suomi 2015 –tapahtuma Kansalaistorilla. Siellä olivat näkyvästi esillä mm. Perussuomalaiset, Muutos 2011, Itsenäisyyspuolue, Hommafoorum, antisemitistinen Magneettimedia ja täysin perätöntä tauhkaa julkaiseva MV-lehti. Perussuomalaisia edustivat (nimistä linkit videoituihin puheisiin) kansanedustaja Laura Huhtasaari, nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja Pirkanmaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki.

Tapahtuman koko ohjelma videoitiin ja julkaistiin youtubessa, mutta sen jälkeen kun tieto mm. lavalla tehdystä natsitervehdyksestä, Heil Hitler –huudosta, ja erääseen naispuoliseen kansanedustajaan kohdistuvista raiskausjutuista levisi, video yllättäen katosikin netistä. Minulla on se kuitenkin tallessa omalla koneellani, ja suorat lainaukset jotka seuraavassa esitän, pohjautuvat siihen.

Natsitervehdyksillä kunnostautunut muusikko Petri Kaivanto pohjusti yhtä esittämistään biiseistä näin: ”Tästä kappaleesta täytyy kiittää niitä muutamia henkilöitä, jotka ovat väittäneet että iskelmänikkari Kaivannolla on joku tappolista. Ja yleisön pyynnöstä kappale piti tehdä. Tää on mun tappolista.”

Kappaleen sanoituksessa Kaivanto viittaa Danteen ja alkaa kuvailla vastustajiaan helvetissä uhkaavia kärsimyksiä: ”Hornan löylyt tuskallisimmat saavat osakseen / ahneet poliitikkopaskiaiset hännystelijöineen, / Paavo A. Ja Paavo V. ja itse piru Paavo Pöö / sekä kansanedustajat väliltä kirjainten A ja Ö. / […] / Monet nilkit saavat kylmän terässeipään perseeseen / jahka tervassa ja höyhenissä marinoitu on./ Se on lopullinen konsti selkärangan puutteeseen. / Saavat rangaistuksekseen siis grilliporsaan kohtalon.

Varsinaiselle 612-marssille oli järjestetty myös Vapaus pelissä –niminen vastamielenosoitus. Hesari esittää narratiivin, jossa Vapaus pelissä –mielenosoittajat heittelevät kiviä, ilotulitteita ja pulloja. Poliisi reagoi ampumalla kumiluoteja ja ottamalla kiinni 130 ihmistä. Ohimennen mainitaan myös, että 30 soihtua takavarikoitiin ja soihtujen tiimoilta kiinniotettiin kolme ihmistä. Poliisin viestintäjohtajan mukaan takavarikoidut soihdut oli löydetty ”isännättöminä”, eli niiden omistajaa ei tiedetty.

Moni keskustelu aiheesta on pyörinyt sen ympärillä, että myös vastenmielisten ideologioiden edustajilla on oikeus ilmaista mielipiteensä ja että on luonnollista, että poliisi turvaa rauhanomaiset mielenosoitukset väkivaltaisilta hyökkäyksiltä. Pressiklubin Janne Zareff (joka ei itse ollut paikalla) ilmaisi asian Facebookissa näin:

“Siksi poliisin kuuluu turvata keskeiset kansalaisoikeudet, kuten kokoontumisvapaus kaikille. Myös niille, jotka käyttävät vapauksiaan demokratialle ja muille ihmisille vihamielisten päämäärien hyväksi (kunhan, kuten sanottu, tämä tapahtuu muiden ihmisten oikeuksia suojelevan lain puitteissa). Siksi on minusta älytöntä pohtia sitä, toimiko poliisi oikein estäessään väkijoukkoa hyökkäämästä laillisesti toimivan kulkueen kimppuun.”

Tiistaina julkaistussa tekstissä poliisiammattikorkeakoulun tutkijat Kari Laitinen ja Pirjo Jukarainen kirjoittavat:“Anarkistien pyrkimykset vaientaa kansallismielisten mielenosoitus itsenäisyyspäivänä väkivallan keinoin ja maahanmuuttokriittisen perussuomalaisen puolueen kannatuksen lasku kertovat demokratian kriisistä.”

Minusta ilotulitteiden ja kivien heittely on typerää, enkä hyväksy sellaista toimintaa. Paikalla olleena haluan silti kyseenalaistaa käsityksen ”kansallismielisten” rauhallisesta marssista ja väkivaltaisesta vastamielenosoituksesta. Näin itse ilotulitusraketin lentävän, enkä epäile Hesarin arviota pulloista ja kivistä. Näin kuitenkin myös väkivallattomia vastamielenosoittajia, jotka olivat onnistuneet pääsemään poliisin ohi 612-kulkueen luo.

Eräs heistä huusi: ”Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia!” Poliisi retuutti hänet pois. Toinen toisteli huutoa ”Ei natseja Helsinkiin!” Tätä huutoa seurasi aggressiivista huorittelua muutamalta 612-kulkueeseen osallistuneelta päihtyneeltä skiniltä. Nämä skinit myös yrittivät rynnätä vastamielenosoittajan kimppuun, mutta marssin omat järjestyksenvalvojat – rotevia kaljupäitä itsekin – tarttuivat heihin fyysisesti ja palauttivat heidät ruotuun.

”Nyt ollaan marssilla!” huomauttivat järjestyksenvalvojat. Humalaisen uusnatsin hillitseminen ei ole helppo tehtävä, mutta järjestyksenvalvojat onnistuivat siinä. Tavallaan se on pelottavampaa kuin hyökkäys olisi ollut. Se nimittäin osoittaa, että äärioikeistolla on rivit suorassa, että he ovat todella järjestäytyneitä. Ilmaukseen ”Nyt ollaan marssilla” sisältyvä ajatus on, että juuri tässä kontekstissa väkivalta ei ole sopivaa. Marssi on paraati, jolla esitellään omaa ideologiaa ja haetaan positiivista julkisuutta. Väkivallan aika on toiste.

Mielenosoitustilanteissa poliisin tulisi pyrkiä takaamaan kaikkien paikallaolijoiden turvallisuus. Nyt näin ei kokemukseni mukaan tapahtunut. Myös Iltalehden julkaisemalla videolla (alkaen 0:28) näkyy, kuinka yksi natseista ahdistelee paikalla olevaa henkilöä palavalla soihdulla ja poliisi vain seisoo vieressä tekemättä mitään. Keskustelin marssin jälkeen kyseisen henkilön kanssa. Hän kertoi olleensa osoittamassa rauhallisesti mieltä äärioikeistoa vastaan, kuvaili tilanteen ja sanoi että poliisi ei ollut suojannut häntä. Kyse siis ei ollut vain videolla näkyvistä sekunneista.

Äärioikeistoa poliisi kuitenkin suojeli kohdistamalla väkivaltaa vastamielenosoittajiin. Olennainen kysymys on, kohteleeko poliisi kaikkia ryhmiä samalla tavoin. Keskustellessani tästä on usein noussut esiin näkökulma, jonka mukaan poliisi ei itsenäisyyspäivänä kohdellut 612- ja Vapaus pelissä –mielenosoittajia samoin, koska toinen mielenosoitus oli rauhallinen, toinen väkivaltainen.

Itsenäisyyspäivä on eräänlainen oikeiston vappu. Jos halutaan verrata poliisin suhtautumista anarkisteihin ja natseihin, on vuoden 2014 vappumarssi Vapaus pelissä –mielenosoitusta parempi vertailukohta 612-marssille. Aivan kuten äärioikeistolaiset itsenäisyyspäivänä, olivat anarkistit vappuna tuomassa esiin ideologiaansa lähtökohtaisen rauhanomaisesti. Vappuna 2014 näin itse sivusta, kuinka jo ennen kulkueen lähtöä poliisit motittivat anarkistit, takavarikoivat lippukepit astaloina ja ottivat kiinni muutaman tyypin. Tätä ennen en ollut nähnyt minkäänlaista provokaatiota anarkistien suunnasta. Itsenäisyyspäivänä poliisi ei kuitenkaan saartanut 612-marssijoita eikä järjestyksenvalvojien pitkiä, uskoakseni lyömäaseeksi tarkoitettuja keppejä takavarikoitu. Äärioikeistolaisten annettiin mukisematta kantaa jopa palavia soihtuja.

Todennäköisesti 612-marssille osallistui Suomen vastarintaliikkeen jäseniä. Riippumatta siitä, miten he toimivat itsenäisyyspäivänä, ovat hekin pyrkineet väkivaltaisesti estämään muiden ilmaisuvapautta – ja paljon rajummin keinoin kuin anarkistit. Järjestön jäsenet ovat saaneet useita pahoinpitelytuomioita, tehneet kaasuiskun Pride-kulkueeseen Helsingissä 2010 ja puukotusiskun Äärioikeisto Suomessa –kirjaan liittyvään tilaisuuteen Jyväskylän kirjastossa 2013 sekä kahakoineet Kouvolan kirkkopäivillä. Lisäksi he ovat mm. häirinneet vasemmistolaisia vapputilaisuuksia.

Hesari keräsi erikoissivulle itsenäisyyspäivää koskevia uutisia. Vain yksi sivun yhdeksästä jutusta käsitteli itsenäisyyspäivän mielenosoituksia. Kaikki muut liittyivät Linnan juhliin. Itsenäisyyspäivän jälkeisenä aamuna äärioikeistoa aktiivisesti vastustavalle kansanedustaja Li Anderssonille (vas.) ilmeisesti soitti toimittaja kysyäkseen tämän mielipidettä itsenäisyyspäivän meiningeistä – nimittäin kansanedustaja Susanna Kosken (kok.) mekosta. Itsenäisyyspäiväesseessään Hesarin Heikki Aittokoski suorastaan kehotti keskittymään Linnan juhliin (ja arvostelemaan naisten pukeutumista): Maltillisen enemmistön täytyy pystyä pitämään kiinni kouhotusvapaasta, rauhantahtoisesta isänmaallisuudesta, pari kynttilää ikkunalaudalle, lämmin ajatus sotien ja kotirintaman veteraaneille, ja katsos nyt millaisessa kauhtanassa tuokin on Linnaan mennyt.”

On hurjaa, että satojen fasistien marssiessa soihtuineen Töölöntorilta sankarihaudoille kansakunta keskittyy pukujuhliin. Itse toivoisin, että rasismia vastustava enemmistö järjestäisi ensi vuonna rauhallisen vastamielenosoituksen vaikkapa viimekesäisen Meillä on unelma –tapahtuman hengessä.

 

 

 

This entry was posted in media, politiikka, suomeksi. Bookmark the permalink.

7 Responses to Kohteleeko poliisi kaikkia samoin?

 1. kaisakangas says:

  Vastarintaliikkeen sivuilla eilen julkaistussa matkakertomuksessa käsitellään 612-marssia. Sen mukaan heille oli tullut itsenäisyyspäivävieraita Italiasta, Saksasta, Unkarista ja Ruotsista.

  http://www.patriootti.com/matkakertomus-612-soihtukulkue/

  Like

 2. Oula Lintula says:

  Onpa melkoista salaliittoteoriaa. Että sekin, että järjestyksenvalvoja hoitaa tehtävänsä niinkuin kuuluukin, on kirjoittajan mielestä huolestuttavaa? Huhhuh.

  Vastarintaliikettä voi toki arvostella rajustikin ihan aiheesta, mutta eihän tämä heidän tapahtumansa ollut. Yksityishenkilöinä sen jäsenillä on luonnollisesti samat ihmisoikeudet kuin kellä tahansa muullakin, kunhan eivät toisten oikeuksia loukkaa. Vai pitäisikö lakia muuttaa tältä osin? Ottaen huomioon että kyseessä ei ole rekisteröity yhdistys, on epäselvää, onko missään edes tiedossa, ketkä niitä jäseniä ovat.

  Fasismi ja äärioikeisto ovat lähinnä haukkumasanoja, mutta se on irrelevanttia. Ihmisoikeudet koskevat myös sellaisten poliittisten mielipiteiden edustajia, joista kirjoittaja sattumoisin ei pidä.

  Like

  • kaisakangas says:

   Se, mikä minua huoletti, oli paikoin miltei sotilaallinen järjestäytyneisyys. Skinheadilta vaikuttavan järjestyksenvalvojan kyky pistää räyhääjät ruotuun oli vain yksi merkki siitä. Tämä ei ole salaliittoteoriaa, vaan minun näkökulmani asiaan. Salaliittoteoria on sellaista että sanotaan SPR:n järjestäneen pakolaiskriisin tai Yhdysvaltain hallituksen olevan WTC-iskujen takana.

   Itse asiassa useita Suomen vastarintaliikkeen jäseniä on yleisessä tiedossa. Osa heistä esiintyy omalla nimellään järjestön sivuilla (kuten vaikkapa Johannes Murto: http://www.patriootti.com/tag/johannes-murto/). Lisäksi liikkeen jäsenhakemuksia on vuotanut julkiseen tietoon. Myös poliisilla on tietoa siitä, ketkä liikkeeseen kuuluvat, ja esimerkiksi rikostuomiot ovat julkisia. Tästä kaikesta on tehty selkoa tässä Hesarin artikkelissa, jonka blogiinikin linkkasin: http://www.hs.fi/sunnuntai/a1423203492384
   Lähteideni joukossa oli myös Mikael Brunilan blogikirjoitus, joissa on valokuvatodisteiden ja erilaisten lähteiden avulla käyty läpi jäsenten henkilöllisyyksiä:
   http://www.mikaelbrunila.fi/2015/03/06/timo-hannikainen-ja-suomen-vastarintaliike-2/

   En ole argumentoinut kenenkään ihmisoikeuksia vastaan, vaan kannatan tasavertaisia oikeuksia kaikille.

   Like

 3. kaisakangas says:

  Anarkistisia liikkeitä väitöskirjassaan käsittelevä tutkija vertailee median reaktioita anarkistien ja äärioikeiston väkivaltaan:

  http://www.hs.fi/mielipide/a1449811344756?jako=5b986ec9d493c12755d11325d14ca73a&ref=fb-share

  Like

 4. En oikein ymmärrä, kuinka joku voi teeskennellä sivistynyttä ja perustella yhtään mitään siteeraamalla minua. En ole koskaan natsitervehtinyt enkä natsitervehdi. Minä vihaan tämän bloggarin kaltaisia natseja.

  Like

 5. Pingback: Suomen suurin sisäinen turvallisuusuhka on poliisi – Toimittaja testaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s